fbpx

Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri

Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri

Pasaport nedir: Yurtdışına çıkacak kişilere yetkili makamlarca verilen, başka ülkeye giriş ve çıkışlarda kimlik yerine geçen resmi belgeye pasaport denir. Ülke dışına seyahat edecek olan kişilerin pasaportu olmak zorundadır. Pasaportu olmayan kişiler ise ülke dışına seyahat edemezler.

T.C Vatandaşları Umuma mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik (siyah) pasaport olmak üzere 4 çeşit pasaport kullanabilmektedirler.

1-Umuna Mahsus Pasaportlar (Bordo Pasaport)

Hizmet, hususi yada diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu içerisinde belirtilmiş şartları taşımayan herkes umuma mahsus pasaport almak için başvuru yapabilir. T.C vatandaşı ve KKTC vatandaşlarının sahip olabileceği pasaport çeşididir.

Pasaport Çeşitleri Ve Özellikleri
Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri

2-Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

T.B.M.M eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede kadrolarda bulunanlar ve devlet memurlarına verilir. Yine görevleri boyunca il ve ilçe belediye başkanlarına ve bu kişilerin 25 yaşına kadar ki çocukları da yeşil pasaport alabilirler.

Doktor veya Öğretmenler emekliye ayrılmış olmaları halinde yeşil pasaportlarını koruyabilirler. Yeşil pasaportun, bordo pasaporttan farkı ise en az 5 yıl ve daha fazla yurtdışına çıkmanızı sağlamaktadır.

3-Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu (Gri pasaport)

Çalıştıkları kurumları adına resmi görevli olarak yurtdışına çıkanlar, sarı basın kartına sahip gazeteci, sempozyum, bilimsel araştırma ve kültürel etkinlik için yurtdışına çıkan akademisyenler görevli oldukları dönem için gri pasaporta sahip olabilirler

4-Diplomatik Pasaport (Siyah pasaport)

T.C. Büyükelçilik ve konsolosluklarda görevleri devam eden diplomatlara, TBMM üyelerine,  Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, Eski cumhurbaşkanlarına, Valilere, Büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına verilmektedir.

 

 

Yorum bırakın