Fethiye Gezi Rehberi
Fethiye Gezi Rehberi; Fethiye denince ilk aklımıza Ölüdeniz ve Yamaç paraşütü gelse de Fethiye de gezilecek görülecek yerler ve yapılacak aktiviteler bunlardan ibaret değil tabii ki de. Fethiye ye tatil planı yapacaksanız öyle birkaç günlük tatil planı size yetmeye bilir. Daha önceleri Fethiye de tatil yapan arkadaşlarınızdan tiyoları zaten alırsınız ama bizim tavsiyemiz köşe bucak Fethiye’yi gezmeniz için tatil sürenizi uzun tutmanız. Hem kısa sürede tatil yapalım hem de aktivitelere katılalım diyorsanız Fethiye tatil paketlerinden satın alarak ekonomik ve hızlı tatil yapmanıza faydalı olacaktır.
Fethiye de Gezilecek-Görülecek Yerler
Ölüdeniz;
Hepimizin fotoğraflardan ve sosyal medyadan gördüğümüz Kumburnu Milli Parkı Ölüdeniz de denize girebileceğiniz yerlerdendir. Tabii otellerin hemen ön tarafında yer alan halk plajından da faydalanabilirsiniz. Kendine özgü denizini görür görmez yüzmek isteyeceksiniz. Ölüdeniz’ in merkezinde hoteller, barlar, restaurantlar ve birçok dükkan bulunuyor. Gün boyu üzerinde uçan yüzlerce yamaç paraşütünü izlerken hayran kalacaksınız. Uçmak isterseniz bu işi iyi yapan şirketlerden yardım isteyebilirsiniz. Konaklamanızı Ölüdeniz de yapmak için oludeniz otelleri linkinden hotellere https://www.tatil365gun.com/oludeniz-hotelleri/ göz atabilirsiniz.
Kelebekler Vadisi;
Tam bir doğa harikası olan Vadiye ulaşmak için Ölüdeniz plajından kalkan tekne turlarına katılmanız veya Kelebekler vadisine giden dolmuş tekneleri kullanmanız gerekiyor. Tekne turları Kelebekler vadisinde ortalama 1 saat mola vermekte. İsteyen yüzüyor isteyen ise Kelebekler vadisinde yaşayan kelebek türlerini görmek için vadi içine yürüyor. Vadideki Kelebekleri görebilmek için girişte bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor. Vadiye yürümek isterseniz terlik veya deniz ayakkabısı giymenizi öneririm. Tekne turları ise Mavi mağara, St Nicholas adası, Akvaryum koyu, Soğuk su plajı ve Deve plajlarına uğruyor bol bol yüzmek için keyifli tur.
Kabak Koyu;
Kalabalık şehirden kaçanların, kendini doğanın kollarına bırakmak isteyenlerin tercihi diyebilirim Kabak koyu için. Ölüdeniz plajına 16 km uzaklıkta olan Kabak koyunda konaklamak için bungalov kamp alanları bulunuyor. Gün boyu plajda güneşlenebilir, kamplarda yeni kuracağınız arkadaşlık sayesinde bol bol sohbet edebilirsiniz.
Kayaköy;
Köyün yamacında terk edilmiş eski evler, kiliseler, okullar bulunmakta. 1923 yılında Yunan halkının terk ettiği yerleşim alanları yıllara meydan okurcasına hala ayaktadır. Şuan ise Türk halkının yaşadığı köye yılın her döneminde binlerce yerli ve yabancı turistler tarihi kalıntıları görmek için geliyor. Köyde gezerken yol kenarındaki börekçilerden taze sac böreği yemenizi tavsiye ederim. Doğallığına ve güzelliğine hayran kalacaksınız.
Amintas Kaya Mezarları;
Fethiye’ye atak bastığınız anda sizi karşılamaktadır dağın yamacındaki Amintas Kaya Mezarları. Hermepias’ın oğlu Amyntas’a ait ve M.Ö. IV. yüzyılda yapılmıştır. Kaya mezarlarını daha yakından görmek için 213 adet merdivenleri çıkmanız gerekecek. Biraz yorucu oluyor fakat her basamak Fethiye manzarası daha iyi görmenizi sağlıyor. İster kendi aracınızla isterseniz motor kiralayarak isterseniz de yürüyerek Amintas kaya mezarlarına gidebilirsiniz.
Paspatur Sokağı;
Paspatur sokağı Fethiye’nin ilk yerleşim noktasıdır. Fakat her geçen gün büyüyen ilçede artık turistik bölge olarak hizmet vermektedir. Paspatur çarşısında Hediyelik eşya dükkanları, Restaurantlar, Halıcılar ve Barlar bulunuyor. Fethiye merkezde eğlenmek isterseniz buradaki barları tercih edebilirsiniz. Fethiye’ye gelenlerin İlçenin güzelliği karşısında ayrılamadığı hatta buraya yerleşenler için Fethiye halkı Paspatur suyu içtiysen buradan gidemezsin sözünü halk arasında sıkça duyabilirsiniz.
Oyuk tepe koyları;
Fethiye ye girdiğiniz anda şehir’ in karşısında gördüğünüz yarım adanın çevresi birbirinden güzel koyları barındırmaktadır. Şehir merkezine yakın olmasıyla birlikte çam ağaçları altında rahatça denize girip piknik yapmak için ideal yerlerden diyebilirim. Aksazlar- Büyük samanlık, Boncuklu, Kuleli koylarında ailenizle deniz keyfi yapabiliyorsunuz. Mangalınızı götürmek istemezseniz koydaki mekandan mangal kiralayabiliyorsunuz.
Gemiler Koyu;
Tarihi Kayaköy’deki tabelaları takip ederek yaklaşık 15 dakika sonra Gemiler koyuna varıyorsunuz. Girişi ücretli bu koyda isterseniz mangalınızı yakıp piknik yapabiliyorsunuz. Biraz sakin yerde denize girmek için ideal yerlerden diyebilirim.
Çalış plajı;
Çalış denince ilk akla en güzel gün batımı manzarasının izlendiği plaj ve Caretta carettaların yumurtlama ve yaşam alanı akla geliyor. Buradaki hotellerin bir kısmı denize sıfır olduğundan deniz manzarasın günün her saati sizinledir. Sahilde bir çok restaurant ve bar bulunmaktadır. Çalış bölgesinde bulunan Kuş cenneti, Ördek adası sayesinde doğal yaşam ile modern yaşamının buluştuğu ender yerlerdendir. Günün her saati rüzgar alan plajda Surf ve Kite surf öğrenmek için Surf okulu da bulunmaktadır.
Yörük Müzesi;
Müzede Yörük müzesi sahibi Enver Yalçının kendi imkanları ile köylerden topladığı eşyalar sergileniyor. Eskiden günümüze kadar kullanılmış eşyalar hakkında genel bilgi sahibi olabilirsiniz. İsterseniz köy kahvaltısı yapabileceğiniz müzede hemen hemen tüm ürünler ya müzenin bahçesinde yetişen ürünler ya da köy de yetişen organik ürünler. Kargı köyündeki Yörük müzesine kendi aracınız ile ulaşabiliyorsunuz.
Üzümlü Köyü;
Fethiye’nin yaylası komundaki Üzümlü köyü son yıllarda şehir dışından göç almaktadır. Köye yerleşen İngiliz turistleri de görmeniz mümkün. Köy hanımlarının kök boya kullanarak dokuduğu Üzümlü dastarı ünlü moda firmaları tarafından defilelerde kullanılmaktadır. Yine el yapımı şarabı köydeki hemen hemen her evde bulabilirsiniz. Üzümlü köyünde her yıl Nisan ayının ikinci haftası düzenlenen Kuzu Göbeği Festivaline her rağbet artıyor. Bu festivalde köy halkı tabiri caizse imece usulü ile köye gelen misafirlere hizmet ederek hem köyün tanıtımını yapıyorlar hem de kendi ürettikleri ne ürün varsa satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Yolunuz Fethiye’ye bahar aylarında düşürse Kuzu Göbeği Mantar Festivaline katılmanızı tavsiye ederim.
Tekne Turları;
Sıcak yaz günlerinde hemen hemen herkesin ilk tercihi tekne turları diyebilirim. Fethiye kordondan kalkan 12 adalar tekne turları, Ölüdeniz plajından kalkan tekne turları ve Göcek koyundan kalkan tekne turları ile 3 farklı rotada tekne turu yapabilirsiniz. Tatil yapacağınız döneme göre değişiklik gösterse de yine de erkenden rezervasyon yaptırırsanız sizin için kolaylık olur. Kalabalık tatil döneminde tekne turlarına gidemeyebilirsiniz. Konsept olarak aynı fakat rotaları farklı turda birbirinden güzel koyları ve adaları görüyorsunuz. Hepsinde ögle yemeği veriliyor. Tercihinize göre Köfte-Tavuk ızgara ve Alabalık seçebiliyorsunuz.
Hisarönü;
Gündüzleri oldukça sakin olan sokak akşam yolun trafiğe kapatılmasıyla bambaşka bir yer oluyor. Hisarönün de yürürken işletmelerin tabelaları yabancı dilde olduğundan ve herkesin İngilizce konuşmasından dolayı kendinizi yurtdışında tatil yapıyor gibi düşünebilirsiniz. Tatilcilerin eğlenmek için tercih ettiği Hisarönü aynı zamanda eğlence merkezi olarak ta anılmaktadır. Hisarönü ve Ovacık bölgesinde hotellerin olduğu gibi kiralık villalar ve İngiliz vatandaşlarına ait bir çok özel villa bulunmaktadır.
Saklıkent;
Fethiye merkezden yaklaşık 40 km uzaklıkta Seydikemer ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Yağmur sularının aşındırması sonucunda meydana gelen kanyon doğa harikası. Kanyon içinden akan buz gibi girmek ise biraz cesaret ister. Ben soğukluğundan dolayı sadece kanyon içerisinde yürümeyi tercih ettim.
Yaz aylarında Fethiye de en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alan Saklıkent kanyonuna girerken terlik yerine deniz ayakkabısı tercih etmeniz iyi olur. Ayakkabınız yoksa telaşlanmayın kanyon girişinden kiralayabiliyorsunuz. Saklıkent Milli Park olduğu için girişte ücret ödemeniz gerekiyor.
Saklıkentte yol boyunca ve birçok restaurant bulunuyor yemeğinizi bu doğal ortamda yiyebilirsiniz. Tereyağında kızartılmış Alabalık favori. Buraya kendi özel araçlarınızla gelebileceğiniz gibi Jeep safari turları ile de gelebiliyorsunuz. İsterseniz akan dere üzerinde mini rafting veya bungee jumping yapabilirsiniz.
Günlüklü- Katrancı koyları;
Günlüklü koyu Fethiye merkeze 20 km uzaklıktadır. Dünyada ender bölgelerde yetişen Günlük ağaçları Türkiye de ise Fethiye ve Köyceğiz bölgesinde yetişiyor. Katrancı koyunda ise çadır kampı yapabiliyorsunuz. Kendi çadırınız yoksa kamp alanından çadır kiralayabiliyorsunuz fakat yoğunluktan dolayı kendi çadırınız olması sizin için önemlidir.
Fethiye de ne yenir veya yemek yenecek yerler;
Şimdi gelelim herkesin aklındaki Fethiye de ne yenir, ne yemeliyiz sorusunun cevabına Fethiye turistik bölge olmasından dolayı bir çok ülkeye özgü damak tadını bulabilirsiniz. Gezeceğiniz tüm yerlerde ve Salı pazarında yapılan sac böreğini hele ki yöresel otlardan yapılanı mutlaka yiyin. Şehir merkezinde lokantalar ve kabapçılar bulunmakta.
Düğünlerde ve toplu yemeklerde buğdaydan yapılan Keşkek’ten tatmanızı tavsiye ederim. Sıcak yaz günlerinde çarşıda veya semt pazarında satılan pekmezli kar şerbetini mutlaka deneyin. Hisarönü-Ölüdeniz ve Çalış plajında İngiliz mutfağı, Hint mutfağı ve Çin mutfağına özgü yemeklerin sunulduğu restaurantlar bulunmaktadır. Fethiye gibi yerde taze balık yenir diye düşünenlerdenseniz. Sahil boyundaki restaurantlarda ve Fethiye deki tüm mekanlar da deniz ürünlerini yiyebilirsiniz. Balık pazarında balık yemeye gidip kazık yiyenlerden olmayın.
Fethiye de yapılacak aktiviteler;
Fethiye’ yi diğer tatil bölgelerinden ayıran en önemli özelliği ise yapılacak aktivitelerin çokluğudur. En önemli aktivitesi hiç şüphesiz Ölüdeniz Babadağ’dan yapılan Yamaç paraşütüdür. Bunun dışında Dalış-Jeep safari-Rafting-Yürüyüş-At turu- Atv turu-Bungee Jumping gibi aktiviteleri yaparak tatilinize renk katabilirsiniz.