Termal Tatil Tercihleri
Ülkemizde bulunan termal su kaynakları Frigyalılar zamanından bugüne en az 5000 yıldır, insanlara şifa vermektedir. Zengin mineral özellikler barındıran bu termal kaynaklar, ülkemizi dünya sıralamasında ikinci, Avrupa sıralamasında ise birinci yapmaktadır.
Aslında bütün termal sular şifalı değildir. Şifalı olarak kabul edilen termal suların bir litresinde en az bir gram mineral ya da eşdeğeri hidrojen sülfür, radon ve karbondioksit gazlarından biri olmak zorundadır. Aynı zamanda en az sekiz maden eriği ve minerali içermelidir. Suyun sıcaklığı ise 20 ile 41 derece arasında olmalıdır.
Termal sular tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu yüzden bir yandan tatil yaparken bir yandan da tedavi görmek isteyenler için termal tatil önemli bir turizm aktivitesi haline gelmiştir.
Dünyanın her yerinde termal tatil yapmak isteyenlerin sayısı artıyor. Bu insanlar tatil için gittikleri bölgenin kültür zenginliklerine ve tarihi dokusuna da ilgi gösteriyor. Ülkemiz bu açıdan jeopolitik konumu ve kültür ve uygarlıklar zenginliği bakımından son derece ayrıcalıklı bir konumdadır.
Türkiye ‘de Afyon- Denizli Karahayıt-Muğla Fethiye termal tatil açısından da elverişli bir konumda. Fethiye ve çevresinde bulunan kaplıcalar, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi durumunda. Çok sayıdaki termal tesislerde, toprağın derinlerinden gelen gazlı ve mineralli sular, ziyaretçilere şifa veriyor.
Dalaman’da İncebel Ilıcası, Yatağan’da Bozük Ilıcası, Saklıkent’te Gebeler Köyü Kaplıcası, Köyceğiz’de Sultaniye Kaplıcası bu kaplıcalardan sadece birkaçıdır. Bu arada Dalyan’da bulunan Çamur Banyosu’nu da unutmamak gerekir. Sürekli kükürt fışkıran ve sıcaklığı 40 dereceyi bulan bu kaplıcaya yerli ve yabancı yılda 200 bine yakın turist geliyor.